Ny EU-förordning skärper kraven på dokumentation för vissa järn- och stålprodukter 

Den 30 september 2023 trädde en ny EU-förordning i kraft vilket innebär ett förbud mot att importera eller köpa ett antal järn- och stålprodukter som bearbetas i länder utanför EU och som innehåller ryskt järn och stål, det skriver Tullverket. 

Förbudet framgår av artikel 3g.1 d i rådets förordning nr 833/2014 om restriktiva åtgärder på grundval av Rysslands agerande som destabiliserar situationen i Ukraina, ändrad genom rådets förordning (EU) 2022/1904 och senast genom rådets förordning (EU) 2023/1214.

Förbudet är en del av det 11:e sanktionspaketet mot Ryssland och syftar till att förhindra att sanktioner mot landet kringgås.

Berörda produkter

Produkter som berörs av den nya förordningen framgår i en lista under bilaga XVII. Enligt Tullverket gäller förbudet produkter som innehåller andra järn- och stålmaterial än de som omfattas av KN-nummer 7207 11, 7207 12 10 eller 7224 90.

Krav på dokumentation

Vid importtillfället har du som importör krav på dig att kunna styrka att berörda varor inte innehåller material av ryskt ursprung genom att tillhandahålla adekvat dokumentation. Det kan importören göra bland annat genom ett MTC (Mill test certificate) men även genom bevisning i form av faktura, följesedel, leverantörsdeklaration och produktionsbeskrivning.

Med anledning av den nya förordningen har Tullverket även upprättat en sida med frågor och svar om krav på dokumentation för vissa järn- och stålprodukter.

Se hela förordningen här ->

Läs mer på Tullverkets hemsida ->


Nyheter


Rapport kritiserar satsning på fossilfritt stål i Norrland

Den 15 november presenterades den första rapporten, ”Från brunt till grönt”, från Skandinaviska Policyinstitutets projekt om samhällsekonomiska effekter av att

Varmt välkomna Assa Abloy Entrance Systems IDDS AB!

Mette Buchberg, med omfattande erfarenhet inom försäljning, produktmanagement och inköp av stång och rör för tung industri, såsom vindkraft, delar

Assa Abloy Entrance Systems IDDS AB ny medlem i SAMS

The ASSA ABLOY Group is the global leader in access solutions. The Group operates worldwide with 52,000 employees and sales

Ny EU-förordning skärper kraven på dokumentation för vissa järn- och stålprodukter 

Förbudet framgår av artikel 3g.1 d i rådets förordning nr 833/2014 om restriktiva åtgärder på grundval av Rysslands agerande som